Kategorier

Kalender

May 2021
M T W T F S S
« Mar    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Gör hemmet säkert för barnen

Att barnsäkra hemmet är något som varje förälder måste göra, antingen på egen hand eller genom att anlita professionella hantverkare som vet vad de sysslar med. Barn är smarta trots sin ringa ålder. De är duktiga på att hitta faror och utsätta sig för dem. Oftast gör de det medan man har dem under uppsikt, men i vissa fall kan de få tag på saker eller hamna på ställen där de inte bör vara – utan att någon är där – och det är då de löper en stor risk att skada sig eller i värsta fall något annat tragiskt utfall som vi inte ska nämna här. Det viktiga är som sagt att barnsäkra. Undertecknad har skrivit ihop en liten checklista på möjliga skador och vad det är som orsakar dem, så du kan förhindra olycksfall och andra hemska saker från att drabba ditt barn.

Fallorisker

Barnet kan ramla från höga bord och möbler såsom trappor, barnstolar, skötbord, fönster och balkonger. Även sängar och toalettstolar samt möbler som kan vältas är riskfyllda. Tänk på att investera i staket och möbler med lägre höjd för att förhindra ditt barn från att ramla ner.

Risker för brännskador

Brännskador är väldigt vanliga när det kommer till barn. De blir nyfikna på värmen och vill gärna “ta del” av den. Spisen, ugnen, grillen, kaffebryggaren (och övriga kannor med varma brygder i) och övriga saker som är kopplade till mat är barnet väldigt dragen till. Köket överlag bör inte vara en plats där barnet får vistas. Även element, kaminer och andra värmesystem kan vara farliga. Investera i ett golvvärmesystem – Uponor rekommenderas – som fortfarande värmer upp på ett effektivt sätt, men som inte är fysiskt nåbart för barnet. Utöver det bör du hålla barnet från köket, och om det skulle vara så att ni har element och övriga värmesystem i hemmet, fundera på om det går att fila eller flytta elementet till exempel.

Kemikalieförgiftning

Undvik att låta saker som diskmaskinsmedel eller tvättmedel stå framme.

Elstötar

Allting som har med elektronik att göra, som sladdar, kontakter, lampor och mycket mer. Håll dem på en relativt hög höjd, och göm resten som måste befinna sig på marken av olika anledningar.

Detta är bara ett urval av de många skador och risker som barnet är nära varje dag i hemmet. Se till att barnsäkra ditt hem för att skydda ditt lilla knyte – och tänk inte på kostnaderna, då ett förlorat liv eller en skada för livet gör så mycket mer ont.